Waregem

Sociaal tarief!

Als je recht hebt op sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas krijg je dit in de meeste gevallen automatisch en hoef je hiervoor niets te ondernemen. 
Wil je weten of jij ook recht hebt op het sociaal tarief, dan kan je steeds contact opnemen met de dienst economie.fgov.be of op het nummer 0800 120 33.
 In de residenties Ter Dompel & Ter Beke waar er een gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie is, hebben wij het sociaal tarief voor gas aangevraagd voor jullie.

 

Energietips!

Zet je thermostaat een graadje lager!
Eén graad lager stoken, kan je al gauw tot 7% verwarmingskosten besparen.

 

Zet je verwarming niet lager dan 15°.
Het kost namelijk veel meer energie om de woning weer op temperatuur te brengen.

 

Verlucht dagelijks je woning.
Het verwarmen van vochtige ruimtes kost meer energie. Je kan dit gemakkelijk oplossen door dagelijks een kwartiertje te verluchten.

 

Droog je was niet op de verwarming.
Door je was te drogen op je verwarming komt er heel veel vocht vrij in de kamer. Een vochtige ruimte verwarmen kost veel energie!

 

Radiatoren ontluchten.
Lucht in je radiatoren vermindert het rendement van je verwarmingsinstallatie. Ontlucht ze regelmatig.

 

Gebruik ledlampen!
Er gaat geen energie verloren aan het verhitten van een LED lamp en deze gaat tot 5 keer langer mee dan een gewone lamp.

 

Respecteer de aanbevolen temperatuur van voeding.
Stel je toestellen in: op +4 °C voor de koelkast, -18 °C voor de diepvriezer. Zet je ze te koud, dan verbruik je te veel en betaal je ook te veel.

 

Ontdooi je diepvries geregeld!
Elke ijs-ophoping in je diepvries zorgt voor 10% meer energieverbruik.

 

Laat eten uit je diepvries in je koelkast ontdooien.
Dit helpt je koelkast koud te houden.

 

Gebruik niet meer water dan nodig!
Je staat er soms niet bij stil, maar iedere keer je pasta of aardappelen kookt, gebruik je energie om het water heet te maken.

 

Laat geen enkel apparaat in stand-by staan.
Televisies, computers, schermen, printers, op-laders, enz. Alle elektrische toestellen in waak-stand samen verbruiken heel wat energie. Wees dus op je hoede voor dit ‘verborgen’ verbruik en vermijd het zo veel mogelijk.

 

Korter douchen scheelt energie!
Ongeveer 80% van he warme water stroomt door de douche. Met korter douchen bespaar he dus gas en geld. En het is goed voor het klimaat.